De Radio 390 eindtune

 

Decennia later boven water
Een veel besproken tune waarvan tot nu toe nooit de waarheid boven water kwam is de eindtune, zoals gebruikt door Radio 390 in de jaren zestig. Telkens als Rob Olthof en ondergetekende weer in contact kwamen tijdens onze regelmatige bezoeken aan Engeland en daar Chris Cortez ontmoetten, kwam het onderwerp weer ter sprake. Maar ook Chris Edwards hield zich ermee bezig. Voor vele andere is de slottune van het station dan ook altijd een mysterie gebleven. En laat het nu dezelfde Chris Cortez zijn die na jarenlang speuren met de oplossing komt.

 

Schaar erin
Vaak hebben we gediscussieerd of het misschien ging om twee nummers waarop de één of andere manier de schaar in was gezet, waardoor men bij het station tot een nieuwe tune was gekomen. We spraken met vele oud presentatoren van Radio 390 door de jaren heen, waaronder met Edward Cole (rechhts), en kregen nooit het antwoord op de vraag, om welke plaat het ging. Zelfs ging Chris Edwards zover oud directeur Ted Allbeury (links) te benaderen of hij de oplossing kon geven; helaas vergeefs. Telkens kwam dan bij ons boven dat het toch moest gaan om een uitvoering van het nummer ‘On a clear day’ van Frank Chacksfield. Ooit werd dit als musical op Broadway opgevoerd en is er een latere bioscoop versie waarin Barabara Streisand een hoofdrol speelde. Op allerlei mogelijke manieren is er gezocht naar de betreffende uitvoering van het nummer. Platenbeurzen in Engeland en Nederland werden afgestruind. De DECCA platenmaatschappij in London werd diverse malen benaderd, oude platenzaken bezocht, echter zonder resultaat.

 

Nederlandse kenner
Op een bepaald moment besloot Rob Olthof, ooit actief binnen het bedrijf Phonogram, een oud collega en grote kenner van het DECCA label te benaderen. Leo Boudewijns heeft een zeer brede muzikale kennis en schrijft met grote regelmaat in Aether, het kwartaalschrift over de historie van de Nederlandse publieke omroep en de muziekgeschiedenis. Leo wist te melden dat Chacksfield het nummer nooit aan het vinyl had toevertrouwd en de zoektocht wel gestaakt kon worden. Toch werd de moed niet opgegeven en werd door zowel Chris Cortez, Chris Edwards, Rob Olthof en mij elke gelegenheid aangegrepen toch het oude materiaal van Chacksfield op LP en CD eventueel aan te schaffen dan wel te beluisteren. Ook in het BBC archief werd er gekeken of er misschien een opname bestond van ‘On a clear day’ van Chacksfield en zijn orkest. Het had natuurlijk gekund dat het nummer ooit tijdens een live optreden voorbij was gekomen. Maar ook dit bleek niet het geval te zijn.

 

Misschien een bewerkte versie?
In de niet aflatende discussie tussen het viertal werd zelfs meerdere malen gesuggereerd dat het ging om een bewerkte versie waarbij het vocale deel van ‘On a clear day’ er uit was gemixed en de instrumentale versie was ontstaan, zoals in de mid jaren zestig door de programmamakers van Radio 390 werd gebruikt. Anno 2007 weten we eindelijk, dankzij het doorzettingsvermogen van Chris Cortez, dat het gaat om het nummer ‘Sentimental’ uitgevoerd door het Telecast Orchestra. Het is opgenomen in 1957 en de dirigent was tijdens de opname de Canadees Robert Farnon. Het nummer ‘Sentimental’ werd opgenomen als onderdeel van ‘Library Music’ van Chappel Record Music Limited in Londen.

 

Eindelijk in 1988 maar toch onopgemerkt
De opname van ‘Sentimental’, die opmerkelijke gelijkenis heeft met het instrumentale nummer ‘On a clear day’, dat in 1965 in verschillende uitvoeringen te horen was, kwam tot 1988 nooit commercieel uit. Vervolgens, zo blijkt uit het werk van Cortez en Eric White van ‘Out of Time Records’, bracht het zeer kleine label Grasmere Records het nummer uit op de LP ‘London Calling. Famous Themes Volume 3’. Op de hoestekst wordt op geen enkele manier verwezen naar Radio 390. In plaats daarvan wordt er bij vermeld ‘Theme from Richard Attenborough presents’ dat waarschijnlijk een radioprogramma is geweest bij de BBC.

 

Telecast Orchestra - Sentimental
Conducted by Robert Farnon Chappell C562 (1957) Track on LP London
Calling - Famous Themes Volume 3 Grasmere GRALP30 (1988).