Regelmatig aandacht in KRO’s studio voor de zeezenderdeejays

Zeer opmerkelijk
Eigenlijk stond je er toen, 34 jaar geleden, niet zo bij stil, maar het was toch wel opmerkelijk dat de Radiobode ‘Studio’ van de Katholieke Omroep met grote regelmaat berichtte over de presentatoren van de zeezenders, met name Radio Noordzee. Er was altijd wel weer een reden om even in een stukje aandacht te besteden aan één van hen. Zo werd het lieverdje van de luisteraars van Radio Noordzee ook onder de aandacht gebracht toen zijn liefste wens eindelijk in vervulling kon gaan. Het uitbrengen van een eigen plaatje was gerealiseerd met als titel ‘Aan het einde van de regenboog’ en wel op het Philips label . Tony Berk had dit liedje opgenomen met als doel succes te hebben, zoals andere deejays van belenende stations eerder hadden gehad.

Veel te winnen
De opgenomen song werd uitgebracht met een knipoog naar het spel dat Tony Berk op de doordeweekse dagen speelde met vooral de huisvrouwen in Nederland. Het was het razend populaire programma ‘Prijsbewust’ dat – met vele sponsors – aardig was prijzen kon opleveren voor de deelnemers. Ze dienden telkens de prijs van het te winnen artikel te noemen en mochten slechts een klein percentage afwijken van de juiste prijs. Maar ook werden er door Berk vele kleine prijsjes weggegeven om vooral iedereen binnen het gezin van de deelnemer ook blij te maken. En gerekend werd er telkens op de slogan in het programma ‘Prijsbewust’: ‘Aan het einde van de regenboog straalt een pot vol goud.’

16 Februari 1973
Voorgegaan door Albert West zong Tony Berk het nummer ‘Aan het einde van de regenboog’ op 16 februari 1973 in zijn programma, dat voor één keer live vanaf de MEBO II werd uitgezonden. Ook Mouth and McNeal waren daarbij aanwezig. Het lied was, gelijk aan de jingles voor het programma Prijsbewust, trouwens gecomponeerd door Peter Koelewijn en als achtergrondgroepje zongen The Secrets mee, een groep die vaak voor studiowerk werd ingezet. Een eventuele droom dat de plaat succesvol zou zijn, als bijvoorbeeld het kassucces van Rob Out met ‘Kom uit de bedstee mijn liefste’ is voor Tony Berk niet uitgekomen gezien de single zelfs niet eens de Tipparade haalde bij Radio Veronica.


In mei uit de ether
Wel was er een opmerkelijke stukje terug te vinden in ‘Studio’ waarbij Berk werd gevraagd wat er van waar was dat Radio Noordzee in de maand mei uit de ether zou gaan verdwijnen. Hij was telefonisch deze vraag gesteld en bromde vervolgens door te telefoon dat die verhalen meteen de grond in geboord konden worden en dat ze waren verspreid door een journalist die deels zijn brood ook nog eens betaald had gekregen door Radio Veronica. Wel ging Tony Berk, die programmaleider was bij Radio Noordzee, er vanuit dat de regering Radio Noordzee en Radio Veronica allebei gelijk zou behandelen en zeker beide zeezenders legale zendtijd zou aanbieden. Zowel het gevecht om de hitnotering als die voor een plek binnen het omroepbestel gingen voor Tony Berk uiteindelijk verloren, hoewel hij zich later zeer succesvol zou maken binnen de muziekindustrie.

Dick de Graaf
Ook de uit Delft afkomstige Dick de Graaf, die veel aan boord van de MEBO II live programma’s had gepresenteerd, was in de ‘Studio’ van de KRO terug te vinden waarin de lezers allereerst verteld werd dat Dick vanwege zijn programma ‘voor dag en dauw’ zijn bed uitmoest. Een dag, die volgens Dick, rustig moest worden begonnen op de 220 meter middengolf en andere gebruikte golflengten door zijn Radio Noordzee. “Ik draai het zogenaamde middle of the road werk en ik wil iedereen proberen te bereiken. Nu zijn we gestart met een competitie voor scholen, die een reis naar het Dolfinarium in Harderwijk kunnen verdienen als ze een lied schrijven dat op Radio Noordzee in het algemeen slaat’.

Leraren en scholieren aan het werk
En inderdaad werd er, met name in het westen van ons land, niet veel later hard gewerkt aan het schrijven van een tekst en het bedenken van een melodie. Vervolgens werd er druk gerepeteerd en vervolgens het betreffende liedje over Radio Noordzee ingezongen op een band of cassette en opgestuurd naar Radio Noordzee in Naarden. De liedjes waren een bepaald moment, met een rotatie van één per ochtendprogramma, gedraaid in het programma van Dick de Graaf en later die zomer werd de winnende school uit Noord Holland inderdaad getrakteerd op een gesponsorde dag in het Dolfinarium.

Niet meer live
Het betreffende ochtendprogramma was trouwens niet meer live vanaf de MEBO II gepresenteerd maar werd een week voor uitzending op band vastgelegd. Natuurlijk een heel andere soort radio: ‘Het was een dubbele omschakeling, van een middag naar een ochtend programma en van live naar band. Ik ben er nu wel aan gewend maar het viel behoorlijk tegen’, aldus De Graaf in KRO’s Studio. Dick de Graaf, die zich ook vaak Diederick noemde, had trouwens zelf de voorkeur om in de nachtelijke uren programma’s te presenteren. Helaas, die waren ingericht voor de uitzendingen van de Engelstalige internationale service van RNI. Maar om zes uur in de ochtend beginnen met een programma was natuurlijk ook een heel klein beetje nog nachtradio! Dick de Graaf woont en werkt heden ten dage in Portugal.

Naast Radio Noordzee ook Veronica
De KRO had in haar weekblad Studio echter ook wel belangstelling voor de programmamakers van Radio Veronica. Zo was Rob Out in de belangstelling in één van de nummer van maart 1974 toen op Imperial een nieuwe single werd uitgebracht die was ingezongen door Rob Out en zijn dochter Birgit. De titel was ‘Pappa wat gebeurt er’ en was een bewerking van een Amerikaanse hit, door de Nederlandse troubadour en tekstschrijver Dimitri van Toren. Rob vertelde in het artikel dat het idee tot het opnemen van de plaat vanuit de platenmaatschappij was gekomen en men hem had benaderd of hij er voor voelde het op te nemen. Onder het motto: ‘De tekst sloeg ontzettend bij me aan want ik moet er niet aan denken wat er gebeurt als je dochter echt niet meer van je houdt’ was er snel een beslissing door Out genomen en werd het lied aan het vinyl toevertrouwd.

Geen verkoop
Out, die eerder een nummer één hit had gescoord, werd ook gevraagd hoe zijn collega’s dachten over het lied en of er toekomst was in de hitparade. En als zo vaak, de ene collega vond het leuk te vinden, de ander vond het maar niets. Rob meende niet aan te nemen dat het nummer hoge ogen zou gooien en verder bemoeide hij zich eigenlijk niet met de verkoopcijfers. Een blik in ’40 jaar Top 40 Hitdossier 1965-2005’ leert ons dat het nummer ‘Pappa wat gebeurt er’ daadwerkelijk geen enkele vorm van hitpotentie heeft gehad en alleen is verschenen in de Tipparade. Het draaien van het lied op Radio Veronica heeft in deze dus geen resultaat gehad. En zelfs de promotie via KRO’s Studio bracht geen omzet.

Hans Knot