Recensie: Theorie und Praxis der Kurzwellenausbreitung. Leichtverständlich dank moderner Software


Door: Dipl. Ing. Gerd Klawitter.
ISBN 978-3-88180-672-5
160 pagina’s
Rijk geïllustreerd
Siebel Verlag/VTH GmbH Baden Baden

Als je je met radio-ontvangst of, zoals ik ook met zenden, bezig houdt dien je rekening te houden met de propagatie van de radiogolven. Je staat er versteld van als je, zelfs nu in het dieptepunt van de zonnecyclus, zoals ik uit een onrustige band, met bijna geen stations, in de vroege ochtend zo maar een 55/59 verbinding kunt maken vanuit Nederland met iemand op het verre Hawaii.

Gerd Klawitter heeft hierover een prachtig en leerzaam boekje geschreven, dat vergezeld gaat van een CD-Rom, waarop verschillende programma’s, grotendeels Freeware, voorkomen om de voortplanting van de radiogolven te berekenen. Deze programma’s zijn in het boekwerkje besproken.

Een greep uit de inhoud:

Voorwaarden voor de voortplanting van radiogolven - Regelmatige veranderingen in de Ionosfeer – Planning van radioverbindingen via de ionosfeer – Zelf je prognoses maken – de diverse Freewareprogramma’s – Werken via de z.g. Grey-zone.

Voor DX-ers onder ons een absoluut onmisbaar boekje dat wordt uitgegeven door VTH Fachbuchservice, 76526 Baden-Baden in Duitsland. De prijs is: € 23,50. ISBN 978-3-88180-672-5 en bestelnummer 413 0062.

www.vth.de