EEN WAAR VERVOLG OP DE OUDSTE RADIOSONG


Naar aanleiding van het eerder gepubliceerde verhaal omtrent de zoektocht en het uiteindelijke vinden van het nummer ‘Ain’t misbehavin’ in de originele uitvoering van Fats Waller, kreeg ik alom vele positieve reacties. Maar tegelijkertijd ook enkele tips inzake andere songs waarin de radio beschreven is. Eén van de reacties was afkomstig van Marcel Strücker, die zich afvroeg of ik wel de song kende waarin door de Andrew Sisters zowel de draaitafel als de deejay werd bezongen. Reden genoeg om in mijn archief te duiken.

Alle LP’s en CD’s die ik in het bezit heb van het Amerikaanse trio heb ik de opsomming van titels bekeken, maar helaas niet succesvol. Wel trof ik een andere titel op een dubbel cd aan, die door de Andrew Sisters tezamen met The Boswell Sisters is vol gezongen. Maar eerst iets meer over de Andrew Sisters. Ze zijn vooral bekend doordat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog op vele plekken van de aarde voor de Amerikaanse troepen optraden om ze enigszins op te vrolijken in de ontzettend moeilijke omstandigheden, waarin ze verkeerden. Als je naar titels van songs vraagt aan de generatie, direct na de oorlog geboren, zullen titels als: ‘Boogie Woogie Bugle Boy’, ‘Rum and Coca Cola’ and ‘Don't Sit Under the Apple Tree’ zeker worden genoemd.

Wat niet algemeen bekend is dat de Andrew Sisters veel meer songs hebben opgenomen. Het aantal gaat ruim de 1800 voorbij en in totaal heeft het trio zusters uit Minneapolis, uit de Amerikaanse staat Minnesota, meer dan 90 miljoen platen verkocht. De drie zussen, Patty, Maxene en Laverne, waren muzikaal beïnvloed door de Boswell Sisters. Deze formatie was al vanaf de begin jaren twintig van de vorige eeuw actief met vooral Dixieland als hun genre. Maar vrij spoedig, nadat The Andrew Sisters werden ontdekt, zou hun muziek met vele stijlen worden uitgebreid. Het was in 1937 dat een van de grote bazen van de platenmaatschappij DECCA The Andrew Sisters live hoorde optreden via de radio – terwijl hij, Dave Kapp, in een taxi een lange tocht maakte. Hij besloot uit te zoeken waar ze vandaan kwamen en zorgde ervoor dat ze een contract tekenden.

Gevolg was dat The Andrew Sisters zich ook gingen specialiseren in Zuid Amerikaanse dansmuziek, boogie woogie en swing. Patty was de sopraan van het trio terwijl zus Maxene de tweede sopraan stem was. Lavern tenslotte was contra alt in the Andrew Sisters. De grote doorbraak voor de zusters kwam al in 1938 toen ze een gigantische hit hadden met het nummer ‘Bei mir bist du schön’. Opmerkelijk aan dit nummer is dat het de eerste million seller werd in de VS voor een meidengroep. Vanaf dat moment waren ze eigenlijk ook constant over de radio te horen in alle delen van de VS. Gevolg van het succes was dat ze vervolgens ook optraden met grote namen als: Bing Crosby, Les Paul, Burl Ives, Danny Kaye, Carmen Miranda, Guy Lombardo, Ernest Tubbs, en het orkest van Glenn Miller. Tevens traden The Andrew Sisters ook in 17 films op, meestal zichzelf uitbeeldend. Enkele voorbeelden van titels waren: ‘In the Navy’, ‘Buck Privates’ en Follow the Boys’’.

In 1954 verliet Patty de groep om een solocarrière te beginnen, een jaar later gevolgd door Maxene. Maar het zou slechts een kort uitstapje zijn want in 1956 was het trio weer compleet om verder de wereld met hun ontelbare successen te veroveren. In 1966 stopte Laverne wegens gezondheidsproblemen met optreden en overleed een jaar later aan de gevolgen van kanker. De overgebleven zussen probeerden het nog met een nieuwe zangeres, Joyce de Young, maar haalden niet meer de resultaten van weleer. Beiden besloten de muziek gedag te zeggen nadat ze meer dan 1800 songs aan het vinyl hadden toevertrouwd, waaronder het uit de maand mei 1947 stammende ‘The turntable song’, een lied waarin ondermeer de swingende platen die telkens weer op de draaitafel komen, als wel de diskjockey worden bezongen.

Op zoek in mijn collectie LP’s en CD’s naar het misschien beschikbaar zijn van het voornoemde nummer kwam ik ook terecht bij een dubbel cd waarop zowel de muziek van The Andrew Sisters als die van The Boswell Sisters staat. Al eerder stelde ik dat deze laatstgenoemde formatie het grote voorbeeld waren voor The Andrew Sisters. Ze bestonden uit de zusters Helvethia (Vet), Connee en Martha. Hun loopbaan begon via optredens in vaudeville zalen in New Orleans in de begin jaren twintig van de vorige eeuw. Na een paar jaren werden ze gevraagd op te treden in het programma van één van de lokale radiostations. Vreemd genoeg waren ze toen alleen als instrumentaal trio te horen met Martha aan de piano, Vet die viool, banjo en gitaar bespeelde en Connee die cello, gitaar en saxofoon speelde. In 1930 namen ze een viertal songs voor het Okeh platenlabel op, hetgeen tot de nodige erkenning leidde. Het grotere Brunswick was er snel bij de groep een landelijk platencontract te laten tekenen en tot diep in 1936 waren The Boswell Sisters de populairste meidengroep van de VS. De liefde van een van de leden leidde tot het trouwen, hetgeen in die tijd ook meteen een einde betekende voor het werkbaar leven buiten het gezin. Hiermee kwam een einde aan het succes van The Boswell Sisters, hoewel ze nog steeds op bepaalde Amerikaanse radiostations volop worden gedraaid.

Zoals bekend werden in die tijd de commercials in radioprogramma’s nog live door zangers en zangeressen ingezongen. Een jingle, een korte herkenningsmelodie om een programma, programmamaker, programmaonderdeel of product te ondersteunen, was toen in opkomst. Het moest de luisteraar aan het betreffende radiostation blijven houden en hoe sneller in het gehoor des te beter voor het station. Aangenomen mag worden dat ook the Boswell Sisters volop hebben meegedraaid in het circuit van het live inzingen van jingles. Eén van de vele songs die ze ooit opnamen kwam ik toevallig tegen op de eerder genoemde dubbel cd, waarop ze verschenen met The Andrew Sisters. ‘Sing A Little Jingle’ heet het betreffende nummer dat in mei 1931 door The Boswell Sisters werd opgenomen onder begeleiding van Victor Young and the New Brunswick Orchestra. We staan altijd open voor nieuwe vondsten als het gaat om songs die over radio, deejays dan wel andere zaken betrekking op het radiogebeuren als inhoud hebben. Hknot@home.nl

HANS KNOT

Download 1

Download 2