Recensie

Hundert Jahre illustrierte Radiogeschichte
Geschichte, Entwicklung und Technik.
Auteur: Dr. Richard Zierl.

248 pagina’s, 464 afbeeldingen.
Formaat DIN A5.
VTH Bestelnummer: 413 0075.
ISBN 978-3-88180-695-4 Harde omslag.
Prijs 36 Euro exclusief verzendkosten.
www.vth.de

Het is allemaal zo gewoon, je loopt naar de kast, waar het toestel op staat, of drukt een knop aan in de auto en je hebt geluid uit je radio komen. Weer een ander hoort in de ochtend de eerste klanken vanuit zijn wekkerradio, die automatisch afgaat, of luistert naar de radio via het interne circuit binnen het bedrijf waar hij werkt. De radio is er alsof het nooit anders is geweest. Maar een eeuw geleden was de radio als gebruiksmiddel bij lange na niet zo normaal als iedereen denkt. Het product radio was in ontwikkeling en zou zich zowel op technisch als uitvoerend gebied in de loop van de afgelopen 100 jaar vele malen veranderen en steeds aantrekkelijker worden voor de toekomstige gebruiker.

In Hundert Jahre illustrierte Radiogeschichte neemt Dr Richard Zierl je mee op een zeer interessante reis in de ontwikkeling van de radio, verdeeld in elf hoofdstukken die elk gelijk staan aan een decennium. Hij start in 1900, een jaar waarin er slechts één medium aanwezig was, de gedrukte pers. Zierl eindigt zijn reis in een hele andere tijd, het eerste decennium van de 21ste eeuw, een tijdperk waar we eigenlijk een overschot aan media hebben. We noemen de radio, televisie, boek, krant, tijdschrift, multi media Handy, satelliet telefoon, video, internet en dvd. Ongetwijfeld heb ik nog het een en ander vergeten.

In alle hoofdstukken doet Zierl een beschrijving in hoeverre de ontwikkeling op dat moment is, waarbij hij vele zijstappen maakt die zijdelings met de radio te maken hebben en brengt in illustratievorm de tijd van toen nog dichter bij je. Ook heeft hij muzikale herinneringen ingebracht in het verhaal door bij diverse behandelde jaren ook de ‘Hit van het Jaar’ te benoemen en te beschrijven. Naast ontwikkeling binnen ‘radioland’ heeft Zierl in Hundert Jahre illustrierte Radiogeschichte ook zijn licht laten schijnen op de ontwikkeling van andere geluidsdragers, zoals die van de platenspeler, tape recorder, herinnert ons aan de zelfbouwpakketten en de diverse tijdschriften en brochures die er in de loop der tijd op de markt zijn gekomen, alles ter promotie van de radio als gebruiksartikel, die zelfs voorkomt verpakt in een coca cola flesje.

Een mooie aanschaf om in de komende herfstperiode uitgebreid te gaan lezen.

Hans Knot