Boekrecensie: Radiohören auf Lang- und Mittelwelle
Auteur: Thomas Riegler
216 pagina’s, 249 afbeeldingen
VTH bestelnummer 413 0072
ISBN 978-3-88180-689-3
Prijs 23,80 Euro exclusief porti

WWW.VTH.DE 2011


De gemiddelde luisteraar heeft geen flauw besef van wat er zoal te beleven is op de radio. Diegenen die de middelbare leeftijd hebben bereikt weten des temeer hoe spannend het luisteren naar radiostations, die gebruik maken van de middengolf, kan zijn. Hetgeen zeker ook het geval is met de beluistering van de langegolf radiostations. Radio luisteren door de daarop volgende generaties gebeurt minder frequent als in de vijftiger tot en met tachtiger jaren van de vorige eeuw het geval was. De opkomst van de FM radio, die zich in de jaren zestig van de vorige eeuw pas goed inzette, betekende stap voor stap dat FM radio zeer belangrijk werd en zelfs voor de grote landen van Europa er een zogenaamde landelijke bedekking kwam.

Wie echter nog een radio heeft waarop een middengolf en langegolf ontvangst mogelijkheid is, raad ik aan deze toch maar weer eens tevoorschijn te halen en deze niet alleen zelf weer eens te gaan gebruiken maar zeker ook aan de nieuwere generatie in directe omgeving aan te bieden en uit te leggen wat de middengolf en langegolf te bieden hebben. Als uitstekend boekwerk, in de Duitse taal, is daarbij een handig werk om alle facetten die van belang zijn te tonen. Radiohören auf Lang- und Mittelwelle is geschreven door Thomas Riegler die in het boek allereerst uitlegt dat beide frequentiebanden zeker nog van deze tijd zijn en legt hij zeer goed uit hoe de grondgolven zich verplaatsen en tot uitstekende en verre ontvangst kunnen leiden. Tevens vertelt hij dat er een duidelijk verschil is van ontvangst tussen de heldere daguren en de donkere avond en nachtelijke uren. Ook het onderscheid in ontvangst tussen de zomer en winterperiode komt duidelijk aan bod. Een soortgelijke beschrijving doet Riegler in Radiohören auf Lang- und Mittelwelle ook over de mogelijkheden in de langegolf.

Uiteraard is er ook aandacht voor de storingsbronnen waarvan beide frequentiebanden zeker last van ondervinden maar er worden ook handige tips gegeven deze te onderdrukken dan wel te voorkomen. Om het beluisteren van de middengolf in de auto ook bespreekbaar te maken is er een apart hoofdstuk aan gewijd. De vraag met welke ontvangers het beste de lange- en middengolf kan worden beluisterd wordt uitgebreid behandeld, terwijl ook de ontvangstverbetering via allerlei soorten van buiten- als wel binnenantennes wordt beschreven. Een onderwerp waar men anno 2011 niet omheen kan is de mogelijkheid tot DRM ontvangst. In Radiohören auf Lang- und Mittelwelle geeft Riegler ook een handvat betreffende de eventueel te gebruiken boeken als het gaat om de uitoefening van het intens beluisteren van de beide ontvangstbanden. Een aanrader om de meer jongere generatie bewust te maken dat radio veel meer is dan alleen maar muziek.

Bij dezelfde uitgeverij VTH is tegelijkertijd het technische boekwerkje ‘Klingende Elektronik’ uitgekomen en voor een totaal overzicht van recente uitgaven verwijs ik U naar de internetsite, die te vinden is op www.vth.de

HANS KNOT