Recensie: Dragonfly en de jaren zestig

De belevenissen van een popgroep in een roerige tijd
Sijnke, Peter


ISBN 978 90 5994 222 6
Uitgeverij Aprilis Zaltbommel 2008
96 pagina’s, gebonden met illustraties
Bonus CD met muziek Dragonfly en uniek radioprogramma
Euro 24,50

Een genoegen is het altijd de boeken van Aprilis te zien verschijnen. Ik mag het geluk hebben voor meerdere uitgeverijen te recenseren, maar bij geen andere uitgeverij krijg ik al een glimlach op mijn gezicht, als ik de verpakking op de deurmat zie liggen. Steeds weer een bijzondere lay out waarbij tal van historisch materiaal wordt vertoond op een prettige, niet storende manier, zodat het verhaal in het betreffende boek niet onnodig wordt aangetast.

Het voornoemde boek ‘Dragonfly en de jaren zestig’ brengt het verhaal van een groep jongeren die in het Zeeuwse zijn geboren, dan wel vanuit de Zuid Molukken naar Zeeland zijn verhuisd. Al tegen het einde van de jaren vijftig en in het begin van de jaren zestig is het in Vlissingen en omgeving een komen en gaan van allerlei gitaarbandjes. In jongerencentra en horecagelegenheden krijgen ze volop kans zich te ontplooien. Zo ook de band Johnny and the Blue Jeans, dat later aan de basis zou staan van de groep Dragonfly. Naamsveranderingen zouden er nog volop komen alvorens men landelijk ging doorbreken: Little Jimmy and the Sharks, The Javelins, Beat Five, Group 69 en Group 69 Sect brachten ons uiteindelijk Dragon Fly.

Voordat de schrijver van het boek, Peter Sijnke, ons tot Dragon Fly brengt beschrijft hij uitgebreid voornoemde groepen en tevens de Zeeuwse uitgaansleven van de jaren zestig. Dit uiteraard met tal van gerelateerde foto’s. Als Group 69 Sect brengt men het al snel tot buiten de provincie en weet men elders ook wat Zeeland aan popmuziek heeft te leveren. De Group 69 Sect haalde het zelfs tot in Hilversum waar voor de radio werd opgetreden in het VARA programma ‘de microfoon is voor U’. Opvallen doet de groep in ieder geval want de formatie is ook één van de eerste groepen die zich bezighield met vloeistofprojecties tijdens de optredens en zeker in de psychedelische hoek geplaatst kon worden.

Het moet rond het eind van 1967 geweest zijn dat de naam van de Group 69 Sect veranderd werd en dat John Caljouw, Rudy de Queljoe, zijn broer Tonny en Huib Pouwer verder door het leven gingen als ‘Dragonfly’. Ikzelf zag in die periode eigenlijk elke singlehoes die eruit kwam, gezien ik op donderdagavonden de jukeboxen vulde in Horecagelegenheden in Groningen. Bij het horen van de naam ‘Dragonfly’ kwam direct de zeer opvallende hoes in gedachten te voorschijn van hun eerste, op het Philips Label, uitgebrachte ‘Celestial Dreams’. Beschilderde gezichten van de leden van de band keken je recht aan en waren zo indrukwekend dat het bijna niet meer van je netvlies zou verdwijnen. Vele jaren later zouden de leden van de Amerikaanse formatie KISS het voorbeeld volgen en volhouden.

De Zeeuwse dichter Hans Verhagen zag de formatie optreden in een Zeeuwse gelegenheid en overtuigde de leden de regionale bekendheid uit te gaan breiden naar het westen en Amsterdam. Verhagen, in de mid jaren zestig een zeer bekende dichter, zorgde ervoor dat de weg naar bijvoorbeeld Paradiso snel voor Dragonfly werd geplaveid. In het boek lijkt het of de historicus Peter Sijnke de lezer een plek geeft in de band door het geheel op een smakelijke manier te vertellen. Hij voert de successen maar ook de tegenvallers op, waaronder het optreden in de vierde aflevering van het legendarische programma ‘Hoepla’ van de VPRO. Een programma dat door ondermeer Hans Verhagen en Wim T. Schippers werd gemaakt. Alom bekend door het naakte optreden van Phil Bloom lijkt het erop dat Hoepla een zeer succesrijke serie was. Er zijn echter maar drie afleveringen uitgezonden, waarna de vierde werd verboden. Domme pech voor Dragonfly daar hun bijdrage nooit aan het grote publiek is vertoond. Misschien wel één van de belangrijkste reden dat de formatie niet de doorbrak kreeg die men verdiende.

Nu veertig jaar later is het boek ‘Dragonfly en de jaren zestig’ uitgekomen waarin vele van de belevenissen van de formatie voorbijkomen. Zondermeer een reden één van de komende dagen bij de boekwinkel langs te gaan om mede van de aanblik en de inhoud een beslissing te nemen ook dit boek tot de plank ‘Pophistorie’ in je boekenkast toe te voegen. En er is een CD toegevoegd met vier nummers van Dragonfly als wel een uniek radioprogramma waarin de dichter Hans Verhagen voor de NCRV microfoon optreedt, begeleid door Dragonfly.

Hans Knot