Recensie: Kurzwellenempfang mit SDR und PC

Hardware, software, installation und Bedienung
Auteur: Zierl, Richard, dr.
112 pagina’s, 159 afbeeldingen
Formaat: Din A5.
VTH Bestelnummer 413 0074
ISBN 978-3-88180-694-7
Prijs Euro 16,80 exclusief verzendkosten
www.vth.de


Vanmiddag, toen het te recenseren boekje in de brievenbus viel, gingen mijn gedachten direct meer dan een halve eeuw terug naar de Korreweg in Groningen. Daar zijn uitgebreid mijn eerste en innige ervaringen met de radio, in het algemeen, en in het specifieke terug te vinden. Als je als kind, want dat was ik zeker nog in die dagen, rustig met andere leden van het gezin zit te luisteren naar het warme geluid van de radio of de platenspelerspeaker en plotseling klinkt er een vreemde stem doorheen, dan schrik. Het gebeurde nogal eens en ons werd dan verteld dat de buurman, Stobbe, de knop weer eens te hoog had opgedraaid. Hij gebruikte op dat moment een eindtrap achter zijn zender, waar hij het signaal nog eens extra mee versterkte. Meneer Stobbe woonde een paar huizen verder op een bovenhuis, maar daar kwam het signaal niet vandaan. Tussen de huizenblokken was een groot terrein, die in delen was opgezet en waarvan de meeste plekken waren verhuurd aan de bewoners van de diverse bovenverdiepingen om hun moestuintje te houden. Stobbe had er echter een grote houten keet op laten zetten en totaal gevuld met allerlei apparatuur en buiten kon je allerlei speciale antennes zien opgesteld.

Al met al een heel spannend gevoel destijds, een gevoel van totaal mysterie. Meneer Stobbe werd, ondanks dat hij onverwachts door de muziek heen knalde, redelijk hoog geprezen want hij was een technisch vernuft die zowel op de HTS als de Zeevaartschool technische les gaf, ondermeer in het maken van verbindingen. We mochten een keer meekijken en waren totaal onder de indruk wat er met verbindingen werd bedoeld. Hij sprak met andere mensen, heel ver weg en soms wel aan de andere kant van de wereld, met zijn korte golf en andere apparatuur. De schuur stond vol met apparatuur en hij was vaak bezig met allerlei draadjes te verplaatsen en apparatuur en antennes aan te sluiten of veranderingen in opzet te doen.

Anno 2011 is het aan degene die zich bezig houdt met het legaal uitzenden via de korte golf, gelegen om up to date te blijven met de vele technische ontwikkelingen. Ook met deze hobby is de tijd veranderd en zeker de laatste jaren met rasse schreden. Kurzwellenempfang mit SDR und PC Hardware, software, installation und Bedienung, is door Zierl speciaal geschreven voor hen die met de tijd willen meegaan. Immers is het echt niet meer nodig dat je uitgebreid veel en vaak dure apparatuur in je check hebt staan om de andere kant van de wereld te kunnen bereiken. En als je de speciaalzaken afgaat om echte ouderwetse, zogenaamde ‘hardware’ ontvangers te kunnen scoren dan zal je snel teleurgesteld zijn over het minimale aanbod.

In plaats van deze apparatuur zijn er moderne, door software aangestuurde apparaten gekomen. Voor gebruik kunnen ze worden aangesloten aan de computer of aan een notebook om optimaal resultaat te kunnen behalen. Met diverse software pakketten kunnen vervolgens prachtige dingen worden gedaan, die voor de moderne gelicenceerde amateurs ‘je van het’ zijn. Het boekje Kurzwellenempfang mit SDR und PC Hardware, software, installation und Bedienung is niet alleen vol met handige tips voor diegene die de overstap maakt van de warme en meer technische vorm van DX’en of uitzenden, naar die van het moderne werken van de computer. Veel eenvoudiger voor velen; immers veel technisch nadenken kan worden voorkomen door de click van de computermuis. Je wordt vanzelf, mede door de software pakketten, gemakkelijk door de hobby heengeleid. Een goed handwerk van Richard Zierl, maar ik blijf persoonlijk de liefde voor het overbekende warme zendkamertje behouden.

Hans Knot 2011.