Recensie

Het wel en wee van Radio 192, de eenzame weg naar een FM frequentie.
Door Michael Bakker
ISBN 978-90-812401-1-6
237 pagina’s.
2007.

Stel je voor, je bent nog zeer jong en je wordt al gegrepen door het medium radio. Je wil en zal je eigen radiostation hebben en je hebt een handige vader, die er in slaagt een fake station op te zetten. Uren worden er doorgebracht door het draaien van plaatjes, zoals de deejays van zijn favoriete deejays op de zeezender Veronica het ook deden. Een goede oom kwam vervolgens vertellen dat hij de uitzendingen van onze jongeling heeft gehoord en complimenteerde hem uitgebreid met de presentatie. Oom had gehoord van zijn broer dat zoonlief aan het droogzwemmen was in zijn ‘droomwereld’. Het favoriete station Veronica werd al op vroege leeftijd bezocht want ome Frans Nienhuis was ook een bekende uit de buurt waar onze jongeling in Amsterdam woonde. Na de schoolopleiding was er de enorme drift zich werkzaam te maken binnen de radio en/ of de televisie. Een kappersopleiding werd gevolgd en na een eigen salon te hebben gehad leek het of hij de rest van zijn leven als kapper binnen de televisiewereld actief te worden. Onze jongeling was volwassen geworden en wist via allerlei dure opleidingen bij tal van omroepbedrijven actief te worden en zijn al vergaarde kennis steeds verder uit te breiden en ter beschikking te stellen van zijn werkgevers. Maar toch bleef daar die ene hiaat, een ‘eigen’ radiostation. Liefst 27 jaar na het verdwijnen van zijn eens favoriete station Radio Veronica werd het ideaal gerealiseerd.

Een station dat op 4 juli 2001 van start ging waarbij niet alleen de toenmalige luisteraars van het originele Radio Veronica maar ook die van andere zeezenders prettig verrast waren. Niet aldoor dezelfde collectie aan muziekjes, door computerprogramma’s als ‘selector’ de huiskamer ingegooid. Eindelijk weer een station dat met liefde werd geprogrammeerd en de gezelligheid optimaal in huis en op kantoor bracht. Radio 192. Onze jongeling is initiatiefnemer en deejay Michael Bakker. De laatste paar jaren, na het verdwijnen van Radio 192, heeft hij zich maanden lang in de spaarzame uren achter de laptop gezet om de vele herinneringen aan alle organisatorische en financieringsproblemen binnen Radio 192 te beschrijven. Het boek lezende waande ik me al vrij snel in een groot spinnenweb, waar moeilijk uit te komen was. Gedreven vertelt Bakker ons over alle problemen die vooral in de top van de organisatie plaats vonden. Verhalen die normaal niet de publiciteit halen en zeer zeker niet ongelezen mogen blijven. Hij verhaalt niet alleen over de contacten en contracten met allerlei financiers, die al dan niet de organisatie ondersteunden, maar verdiept zich ook in allerlei mogelijke oorzaken waardoor het mis kon gaan met Radio 192. Bij herhaling komt de naam van ‘Ad Bouman’ om de hoek, de vaak gelauwerde voormalige technicus van het toenmalige Veronica, die binnen de 192 organisatie één van de zakelijke partners was. Bij herhaling werd Bakker gewaarschuwd voor Bouman, die vaak te laat afspraken nakwam of zijn werktijd besteedde aan andere zaken dan het runnen van Radio 192. Toch heeft Michael Bakker steeds Bouman gesteund door hem bij het project te houden.

Bijna gelijk aan de historie van de zeezender Veronica, waarvan onze ‘jongeling’ idolaat was, was het ook de overheid die Radio 192 gedegen dwars zat. Uiteindelijk ging ook in Hilversum bij Bakker en de zijnen uit. Een boek om in één avond uit te lezen en dan zeker terug te pakken om het te herlezen gezien de uitgebreide informatie die wordt gegeven over de korte maar heftige geschiedenis van het station. Twee kleine tekortkomingen wil ik niet onvermeld laten. Te vaak wordt in het boek een of meerdere personen opgevoerd die voor mij als radiokenner bekend zijn, maar niet voor de gemiddelde lezer. Een bijlage met namen en de daarbij horende functie, dan wel connectie, kan een prettige gedachte zijn bij een herdruk van dit boek. Ongetwijfeld zijn er op de studiowerkvloer, zoals binnen elk radiostation, de nodige binnenbrandjes zijn geweest. Deze verhalen, die het geheel nog smeuïger zouden hebben gemaakt, mis ik helaas ook in het boek.

Het wel en wee van Radio 192 is te bestellen bij de Stichting Media Communicatie, Postbus 53121 1007 RC in Amsterdam. voor € 22,95.
Giro 4065700 van Mediacommunicatie te Amsterdam.

HANS KNOT