Boekrecensie

Optimierung von Satellitenanlagen: Von der Antenne bis zum Receiver
Riegler, Thomas

107 pagina’s met afbeeldingen
ISBN 978-3-88180-833-0
VTH Fachbuch, Postfach 22 74, 76492 Baden Baden
Prijs: 13 Euro

Of we nu heden ten dage van optimale ontvangst willen genieten bij het gebruiken van een externe antenne gekoppeld aan onze televisieontvanger, of dat we dit destijds vijftig jaar geleden, dus pakweg in 1957 probeerden, de te volgen stappen zijn in grote lijnen gelijkwaardig. Immers was het destijds al een kwestie van zowel het goed afstellen van de ontvanger, ofwel de televisie, als wel het zeer exact opstellen van de antenne en dus nu de ontvangstschotel. Bovendien dienden en dienen de ontvanger en antenne (schotel) optimaal op elkaar afgesteld worden. Sommige bezitters weten dat de afstelling vele uren ergernis kunnen opleveren, andere bezitters zijn begaafd genoeg om zonder al te veel aanwijzingen te komen tot het probleemloos ontvangen, via hun aangeschafte schotel, van honderden televisiekanalen en nog veel meer aan radiosignalen, die overal uit de ether worden weggeplukt. Toch is het voor de groep ‘niet al te technisch onderlegden’ een goede zaak dat Thomas Riegler voor hun de voornoemde publicatie heeft geschreven om ze stap voor stap op weg te helpen om tot hetzelfde resultaat te komen dat de alleskunner eerder bereikte.

Het allereerste voordeel dat de aanschaffer van een schotel tegenkomt is dat de huidige serie schotels niet verder komt dan een doorsnee van 40 centimeter. Dat was in de jaren tachtig een geheel ander verhaal, daar de doorsnee van een ontvangstschotel destijds minimaal 2 meter een standaard was. Maar technische problemen kunnen altijd zich voordoen en dus is het wenselijk de publicatie ‘Optimierung von Satellitanlagen’ van Thomas Riegler aan te schaffen voor zowel de direct te gebruiken aanwijzingen en tips, als wel de bijzondere zaken die hij behandelt en wel eens in de toekomst zich zouden kunnen voordoen met de ontvangstschotel, dan wel in combinatie met de ontvanger.

Voor meer informatie rond de uitgaven van de uitgever kijk je op

www.vth.de

HANS KNOT
 Radiohören auf Lang- und Mittelwelle: Empfangspraxis, Geräte, Sender und Programme
Riegler, Thomas

Siebel Verlag, Baden-Baden
ISBN 978-3-88180-663-3
135 pagina’s 15 Euro

www.vth.de

Veelschrijver Thomas Riegler heeft weer vele uren achter zijn computer gezeten om ons andermaal te verrassen met een boekwerk waarin hij deze keer het beluisteren van de radio via lange golf en middengolf nader verklaard. Want ondanks de veelgebruikte en bijna vol gegroeide FM band is het zeker nog aantrekkelijk genoeg om de radio te pakken en via gebruik van antennes de voornoemde omroepbanden intensief te gaan beluisteren. Zowel een hoofdstuk is gewijd aan hoe het frequentiebereik van beide banden is, als wel welke omstandigheden er door invloeden kunnen ontstaan. Bovendien zijn niet alleen het weer en de locatie van invloed op ontvangst, maar heeft men ook te maken met tal van storingsbronnen. Riegler zet dit alles fijntjes uiteen. Daar blijft het ook niet bij want voor diegene die al lang niet meer tevreden is over zijn eigen ontvanger geeft hij goede adviezen tot aanschaf van hedendaagse ontvangstapparatuur. Ook de ontvangst in de auto van de midden – en lange golf worden besproken, terwijl nostalgisch ook de ontvangst via zeer oude ontvangers in het boek voorbij komt. Met de radio alleen ben je er natuurlijk niet want ook de te gebruiken ontvangstantennes zijn van invloed op de ontvangst. Al met al een handig boekwerkje voor diegene die zich nog eens willen begeven op voornoemde omroepbanden.

Andere boeken die recentelijk zijn uitgekomen zijn bij VTH Fachbuch/Siebel Verlag zijn:

* Special Frequenzliste door Michael Marten 2007/2008 (2delen)
* Löten wie ein Profi (solderen als de beste).
* Tipps und Tricks zum Scanner-Empfang

Voor meer informatie bezoek de internetsite www.vth.de


HANS KNOT