Boekrecensie: Sender & Frequenzen 2007

Auteurs: Michael Schmitz en Wolf Siebel
578 pagina’s formaat 14,8x21cm.
Bestelnummer 413 0700
ISBN 3088180-654-7
Prijs exclusief verzendkosten Euro 25,90

Al vele jaren lang komt het boek Sender & Frequenzen medio december de postbus binnen en ieder jaar is het ook zo dat rond dezelfde tijd ik me al een paar weken lang zit te verheugen om te kijken wat de veranderingen ten opzichte van het voorgaande jaar er zijn en vooral welke extra verhalen er dit jaar weer terug te vinden zijn in de publicatie van Michael Schmitz en Wolf Siebel. Het is het enige naslagwerk in haar soort in de Duitse taal dat jaarlijks uitkomt en alle radio stations ter wereld die via de korte golf, middengolf, lange golf, via de satelliet maar ook via internet in Duitsland kunnen worden ontvangen, benoemt. Men beaamt over ieder station, uit meer dan 200 landen van de wereld, informatie te verstrekken over tal van items waaronder de uitzendfrequenties, de uitzendtijd van de programma’s in de Duitse taal, het Engels en het Frans. Natuurlijk wordt er ook gedacht aan de bereikbaarheid van de stations via de luisteraars en dus worden adressen verstrekt maar ook adviezen gegeven onder welke condities de stations eventueel in Duitsland kunnen worden ontvangen. Maar ook voor lezers buiten Duitsland is het boek enorm interessant te noemen. Al vele jaren schrijf ik in mijn recensie dat ik Sender & Frequenzen een vriendelijker boek vind om uit de kast te pakken dan het World Radio and TV Handbook.

Ook dit jaar zijn er weer frequentielijsten in het handboek toegevoegd van de frequenties tussen de 150 kHz en de 30 MHz, daarbij ook 14 ‘landkaarten’ met daarop de posities van de verschillende grote zenderparken. Tal van andere onderwerpen verschijnen, in afzonderlijke hoofdstukken, voor de ogen van de lezers. Niet voor niets wordt het boek, met de gele rug, door mij telkens op de hoogste linker plank van de boekenkasten vol met boeken over radio en televisie geplaatst. Immers vele tientallen malen per jaar wordt Sender & Frequenzen met warmte uit de kast gehaald om andermaal actuele informatie te halen uit de bijbel van de internationale radio. Het lijkt een veel gebruikte ‘quote’ maar zonder dit geweldige naslagwerk zou mijn open weg naar de internationale radio aanzienlijk meer gesloten zijn. Ook dit jaar is er weer speciale aandacht voor informatie uit de hoek van de piratenzenders, de vrije radio stations en de vele clandestiene stations die actief zijn en zijn geweest. Op de één of andere manier trekt het boek me telkens weer naar internet om bepaalde gegevens te checken, waarbij de informatie verstrekt door Schmitz en Siebel me altijd weer verbaasd in hoe ontzettend geloofwaardig beide heren met de verstrekte informatie overkomen. In deze editie kwam ik terecht bij onder meer een eigen gegeven surf opdracht naar de recente ontwikkelingen inzake het door de familie Wadner in het Afrikaanse Gambia gerunde Radio Syd. Jaren geleden heb ik ze wat fotomateriaal geleverd, dat terug te vinden is op de site van het station. Volgens het boek van Schmitz en Siebel zijn ze al sinds 2002 niet meer ‘on air’ nadat de zendmast in een zware storm naar beneden was gekomen. Maar mede dankzij Sender & Frequenzen kwam ik via de site in Gambia weer terecht op een andere site alwaar ik een oud stukje terug vond uit 1970 van Pirate Radio News over Radio Syd, juist het tijdschrift waar ikzelf ooit een jaar eerder mijn schrijvend leven begon. Het kan verkeren.

Trouwens over radiostations uit internationale wateren, waarvan de meeste mensen denken dat deze vorm van radio sinds 1990 is verdwenen, kan worden gemeld dat op pagina 125 de auteurs melden dat Coalition Maritime Forces Radio (CMF Radio) ook wel Radio Mallamut genoemd, programma's verzorgd vanaf een Amerikaans marineschip en wel in internationale wateren voor de kust van Bahrein in de Perzische Golf. Men maakt daarbij gebruik van de korte golf en het programma bestaat uit regionale muziek en informatie gebracht in het Arabisch, Somalisch, Dari en Urdi, maar ook met Engelstalige aankondigingen. Er wordt zowel in SSB als USB uitgezonden en de frequenties die gebruikt worden zijn 6125,6884,9133,9223 en de 15.500 kHz. Het mooie van de Engelstalige uitzendingen is dat men zich vooral richt tegen de piraterij op zee, hetgeen veel voorkomt in de Hoorn van Afrika. En het is tevens de eerste zeezender die gebruik maakt van een e mail adres.

In ieder geval raad ik een ieder aan om ook deze editie van Sender & Frequenzen 2007 niet uit de weg te gaan. Het is te bestellen via de vth bestelservice bij Verlag für Technik und Handwerk Gmbh in Baden Baden. Via e mail is dat mogelijk via service@vth.de

Kijk ook voor andere publicaties van dezelfde uitgever over de door ons zo geliefde radiohobby via www.vth.de

HANS KNOT December 2006