Recensie: Sender & Frequenzen 2008


Schmitz, Michael en Siebel, Wolf

576 pagina’s geïllustreerd
Bestelnummer 413 0800
ISBN 978-3-88180-666-4
Prijs 25.90 exclusief verzendkosten
VTH Verlag Baden Baden
Bestellen via www.vth.de of de boekhandel

De afgelopen jaren is het voor mij altijd een feest geweest om uit te zien wat er in de decembermaand aan verrassingen in de postbus lag. Hoewel, het waren niet alleen de verrassingen maar zeker ook de gedachte dat andermaal een nieuwe editie van het Duitstalige handboek over ‘alles over de hedendaagse radio’ onder de titel Sender & Frequenzen 2008 spoedig ook er te vinden zou zijn. Dit jaar is al weer de 25ste aflevering van dit geweldige naslagwerk op de markt gekomen. Onder leiding van auteurs Schmitz en Siebel is een zeer deskundig team maandenlang bezig alle verzamelde feiten, via diverse bronnen verkregen, dubbel te checken, alvorens het in publicatie gaat. Er wordt uitgebreid gemeld over radiostations die wereldwijd in meer dan 200 landen actief zijn via de kortegolf, de lange golf, de middengolf en via satelliet en internet. En daar zien we meteen het verschil met de eerste uitgave van Sender & Frequenzen die in het einde van 1982 verscheen. Het aanbod van radio is veel en veel groter geworden met de komst van satelliet en internet. Vooral aan de laatstgenoemde bron hoefden we in 1982 nog niet te denken.

Ook in de 2008 editie zijn weer de complete frequentielijsten van radiostations in het bereik tussen 150 kHz en de 30 MHz terug te vinden, met daarbij tevens op 14 kaarten een overzicht van de belangrijkste zenderparken ter wereld. Belangrijk zijn ook de overzichten van programma’s die in de diverse talen op radiostations worden uitgezonden waarbij uitzendingen in het Duits, Engels, Frans, Spaans, Russisch en Esperanto worden opgesomd op volgorde van de uitzendtijd. En zoals gebruikelijk is het handboek ook ingericht om de nieuwste snufjes op radiogebied te vermelden.

Natuurlijk ontbreekt in dit standaardboek niet een historische terugblik op de afgelopen 25 jaren. Björn Quäck heeft een speciaal hoofdstuk gewijd aan de geschiedenis van de kortegolf radio in voornoemde periode. In vergelijking met de vorige uitgave 2007 zijn er zeven nieuwe landen toegevoegd, die voorheen niet werden genoemd als het gaat om de radiogegevens. Verre landen maar hoe verder hoe beter voor echte Dx’ers, want wees nu eerlijk de echte radiokluisteraar wil ook geïnformeerd worden over landen als de Cook Eilanden, Trinidad en Toboga, St. Vincent, St Lucia en Mikronesië. Zendamateurs kunnen enorm lyrisch zijn als men met een collega in één van deze landen heeft gewerkt. Ook is er een hoofdstuk gewijd aan de diverse DX- uitzendingen die wereldwijd nog op de radio zijn te beluisteren.

Vier andere hoofdstukken in het boek Sender & Frequenzen 2008 wil ik tenslotte nog noemen en wel die over de nieuwe wereldontvangers; propaganda via de kortegolf; de hobbypiraten die nog steeds actief zijn in het korte golf spectrum en het hoofdstuk over eventuele condities en dus de ontvangstmogelijkheden in het jaar 2008. Iedere besteller van het boek krijgt ingesloten een antwoordkaart. Na het terugsturen van deze aan de uitgever krijgt men de komende tijd, in januari, april en september, een aanvulling op opgestuurd.

Naast deze pracht publicatie Sender & Frequenzen 2008 heeft de uitgeverij VTE nog tal van andere interessante publicaties leverbaar, waaronder het zojuist verschenen boek over omgevingsinvloeden op Antenne-installaties. Voor alle verdere informatie verwijs ik je naar de internetsite van de uitgeverij in Baden Baden die te vinden is op www.vth.de

HANS KNOT