Boekrecensie: HörZu TV Guide

Fernsehen in Deutschland
Dipl. Ing. Gerd Klawitter (redactie)
256 pagina’s
Rijk geïllustreerd in kleur en zwart wit
VTH Fachbuch
ISBN 978-3-88180-687-9
Prijs 19.80 Euro
VTH Verlag Baden Baden 2010

www.vth.de


In de brievenbus andermaal een nieuwe publicatie vanuit het VTH Verlag in Baden Baden. Toen ik het boek uit de enveloppe haalde en me de voorkant me toelachte zag ik aan de titel meteen dat de publicatie een knipoog had naar een eerder verschenen publicatie die in plaats van HörZu TV Guide het woord ‘radio’ in plaats van ‘tv’ in de titel had. De gedachten gingen terug naar de eerder verschenen publicatie, die ik destijds met plezier heb gelezen en geprezen. Veelschrijver Klawitter beschikt over een enorme hoeveelheid aan bestanden met uitstekende gegevens als het gaat om de radio en televisie in Duitsland. In samenwerking met ondermeer Thomas Lustig en Jens Klawitter is hij er andermaal in geslaagd een uitstekend naslagwerk samen te stellen over het gehele televisie gebeuren in Duitsland.

Uiteraard komen in het overzicht de nodige gegevens naar voren inzake de diverse publieke omroepen, die Duitsland rijk is. Een speciaal hoofdstuk brengt ons het ontstaan van de Videotext. Weer een ander hoofdstuk beschrijft op pakkende wijze de werkwijze van de nieuwsstudio van de ZDF. Nadat de publieke omroepen zijn behandeld komen de meer gezamenlijke projecten aan bod. Te denken valt daarbij aan 3sat, ARTE, KiKa en Deutsche Welle TV. In Duitsland is zowel breed als regionaal gezien ruimte voor vele televisieprogramma’s, waarbij vooral aandacht is voor de beschrijving van de diverse private stations in de diverse ‘Bondslanden’, zeg maar de provincies. Wat voor stations kan men waar ontvangen en welke ontvangstmogelijkheden zijn er te verwachten. Ook wordt aandacht besteed aan bijvoorbeeld AFRTS TV, hoewel deze al vele jaren niet meer zo grootschalig als voorheen actief is.

Denk niet dat het boekje alleen voor de Duitse lezers interessant is want ook voor de satellietschotel gebruiker staan er veel interessante tips in die het televisiekijken naar Duitstalige programma’s interessanter kan maken. Het boek Hör Zu TV Guide wordt afgesloten met enkele hoofdstukken met technische tips. Een aanrader alom.

Hans Knot