Recensie: Dik Voormekaar - het eerste jaar

boek-cd
Een documentaire met: André van Duin, Ferry de Groot en Ron Brandsteder
Samenstelling: Jelle Boonstra en Benno Roozen

Prijs 19.95 Euro
ISBN 9789047606215
Amsterdam, Uitgeverij RubinsteinDe naam van André van Duin werd bij mij voor het eerst bekend toen mijn oudste zus me meldde dat er tijdens de jaarlijkse feestrevue van de personeelsvereniging van de Uitgeverij J B Wolters in Groningen een Rotterdammer met rood haar had opgetreden, die als een bom bij het aanwezige publiek was ingeslagen. Jong, frivool en rood haar en tevens bewapend met een taperecorder waarop hij allerlei geluiden had meegenomen en waarmee hij improviseerde om op allerlei leuke manieren andere mensen ‘na te apen.’ Het moet rond 1964 zijn geweest dat dit gebeurde. Niet veel later zou hij optreden in ‘Nieuwe Oogst’, een veelbekeken televisieprogramma van de AVRO. Dit in de tijd dat er nog maar één televisienet in Nederland was en de kijkcijfers dus erg hoog waren voor dat ene programma. Daags na het optreden had praktisch iedereen het over de uit Rotterdam afkomstige André van Duin. In de jaren zeventig en tachtig was de eerste succesvolle periode dat hij, ondersteund door ondermeer Corry van Gorp en Frans van Dusschoten het theater inging en alsmaar volle zalen trok. Ook op muzikaal gebied zou André van Duin zeer succesvol zijn. Zijn eerste hit was ‘Angelique’ in 1972 en velen zouden er volgen.

I
kzelf ben nooit een voorstander geweest van het ‘kijken’ naar televisieprogramma’s met Van Duin. Ik beluisterde liever radioprogramma’s waarin hij voorbij kwam. Het moet begin 1973 zijn geweest dat ik in Leiden op bezoek was bij Jacob van Kokswijk. Hij had een onderkomen in de Leidsche binnenstad en in een verborgen hoek op de bovenverdieping had hij een knusse productiestudio ingericht. Jacob en ik hadden gezamenlijke banden via de redactie van een toenmalig tijdschrift over de zeezenders. Hij liet me een opname horen van een programma dat spoedig op de radio zou zijn te horen. Het bleek te gaan om de ‘Abominabele Top 2000’, een toen nieuw programma op de zondagmorgen op de zeezender Radio Noordzee. Een samensmelting van geluidsfragmenten en goed grappen en grollen bijeen gemonteerd door Ferry de Groot en samen met André van Duin samengesteld. Het was een enorme openbaring het toen te mogen horen. Ondermeer met dit programma probeerde de programmaleiding van Radio Noordzee de ooit o zo saaie zondagmorgen meer fleur te geven. En men is destijds daar zeker goed in geslaagd mede vanwege een goede promotionele begeleiding van het programma via de Dagbladpers.

Van Kokswijk liep destijds veelvuldig rond in de studio’s van Radio Noordzee en raakte redelijk bevriend met het duo Van Duin en De Groot. Hij wist ze zover te krijgen dat hij regelmatig kopieën van de programmatapes mocht maken. Dit uit voorzorg omdat programmabanden, die naar het zendschip gingen, vaak schoongespoeld terugkwamen of achter bleven op het zendschip.

Vele jaren bleven de banden bewaard door Kokswijk voordat hij ze in de jaren negentig aan Hans Knot beschikbaar stelde. Van alle banden werden altijd een kopie gemaakt en werden de masters opgeslagen bij Jelle Boonstra. Deze heeft de afgelopen periode de banden, tezamen met Benno Roozen, doorgeluisterd en een prachtige cd geproduceerd waarin alle typetjes die destijds in de Dik Voormekaar show, zoals de Abominabele Top 2000 al snel werd hernoemd, andermaal de revue passeren. De CD is gekoppeld aan een boekje, waarin Jelle Boonstra uitgebreid verhaalt over het ontstaan van het programma, destijds in 1973 en de betrokkenen ook aan het woord laat, terwijl ook andere voormalige medewerkers van Radio Noordzee aan het woord komen. Het boekje is rijkelijk geïllustreerd met tal van foto’s en memo’s uit het voornoemde jaar dat de Dik Voormekaar Show voor het eerste jaar op de Nederlandse radio was te beluisteren. Nog vele jaren is het legendarische radioprogramma op andere stations te beluisteren geweest. Zelfs was er eerder dit jaar een televisieserie te zien van het programma. Het door
de uitgeverij Rubinstein uitgebrachte boek/cd is een co-productie van het Genootschap Radiojingles en – tunes. Voor iedere liefhebber van historische radio, hilarische radio en comedy radio een absolute aanrader dit pracht product aan te schaffen.

HANS KNOT