Tommy Vance overleden

Zondag 6 maart werd bekend dat Tommy Vance is komen te overlijden. Rond vier uur in de morgen overleed hij aan de gevolgen van een hartaanval in een ziekenhuis in Kent, waar hij drie dagen geleden was opgenomen. Officieel heette hij Richard Anthony Crispian Francis Prew Hope Weston en werd geboren op 11 juli 1943. Zijn schooltijd doorliep hij in London totdat hij wegens herhaald spijbelen werd weggestuurd. Zijn eerste baan was opleiding assistent manager in het Hyde Park Hotel in London maar al vrij snel zag hij dat als ‘cabin boy’ op een cruiseschip beter uit was, een schip dat hem naar New York bracht, waar ook de basis van de werkgever was – een bedrijf waar hij het twee jaar lang uithield. Vervolgens ging Tony aan de slag bij een jukebox bedrijf, alwaar hij vooral heen was gegaan om de hele dag gratis naar muziek te kunnen luisteren. 

Daarna werd het tijd voor een baan als toneelmeester bij het Ulster Bridge Repertory Company. Wispelturig bleek hij andermaal na terugkomst in Groot Brittannië want al vrij spoedig wist hij dat dit werk ook niet zijn toekomst en het grote geld zou brengen en hij besloot andermaal de Atlantische Oceaan over te steken om te zien of er misschien binnen de radio industrie een job te verkrijgen zou zijn. Het werd Canada, waar hij al een vriendin had. In Vancouver raakte hij voor het eerst radiobesmet. Niet dat hij er geld verdiende maar meer als eerste ervaring. Een soort van manusje van alles was hij voor Jim Thom, die het nachtprogramma presenteerde tussen middernacht en zes uur in de ochtend.

De volgende stap was toch in Amerika de radiozucht echt te beleven, hetgeen gebeurde bij KEPR en vervolgens KARY, beide stations in Washington.De weekenden ging hij op en neer naar Canada om zijn vriendin te bezoeken en onderweg leverde hij bij diverse stations auditietapes af om in de toekomst dichter bij zijn liefde te kunnen zijn. Een tijdelijke job volgde onder de naam Rick West in Seatlle. Andere delen van de VS werden ook bezocht en bewoond want ook KOL Los Angeles en KHJ maakten van zijn diensten gebruik. Bij het laatste station veranderde hij van Rick West in Tommy Vance. Dit gebeurde op verzoek van de stationmanager daar een andere deejay met die naam niet kwam opdagen en de jingles voor deze deejay al waren ingezongen. Tommy Vance was ‘echt geboren’. 

Maar de angst om als militair naar Vietnam te worden gestuurd deed Tommy besluiten niet te lang te blijven hangen in de VS en dus sloeg hij het aanbod tot het leger toe te treden vriendelijk af en keerde hij terug met veel ervaring in zijn rugzak naar zijn geboorteland Groot Brittannië. Rond de Kerstdagen van 1965 kwam hij in Engeland terug en ging hij bijna rechtstreeks naar het Carolinekantoor aan Chesterfield Gardens in de luxueuze wijk Mayfair in Londen. Bill Hearne was op dat moment de programmaleider en was overtuigd van het succes van Tommy voor het station. Hij kreeg dan ook een baan op Caroline South alwaar hij op 3 januari 1966 voor het eerst aan boord van de MV Mi Amigo klom. Daar ontstond ook zijn bijnaam ‘TV on radio.’

Onrustig en druk sinds zijn jeugd met totaal geen tijd om te relaxen, zoals hij in een recent interview vertelde, besloot hij binnen drie maanden weer bij Radio Caroline weg te gaan. Luxemburg was de volgende radiohalte waar hij een kleine negen maanden bij ‘208’ zijn kunnen hoorbaar maakte. Hij was bij Caroline eigenlijk vertrokken omdat zijn vrouw het niet langer zag zitten dat hij iedere keer twee weken weg was op zee. Maar ook Radio Luxembourg zou niet lang van zijn diensten gebruik maken. De reden was dat Tommy Vance de manier van leven in Luxemburg totaal niet het zijn vond.

Daarna werd het andermaal Radio Caroline, waar hij op 6 december 1966 weer was te horen. Zes maanden later verruilde hij de MV Mi Amigo voor de MV Galaxy, het zendschip van Radio London. Hij was van mening dat er een grote toekomst voor hem open zou liggen daar hij had gehoord dat na de intrede van een eventuele wet de organisatie achter Radio London van plan was aan land een groot commercieel radiostation op te zetten met ondermeer lange golf uitzendingen. Een wet kwam er vrij snel, een nieuw station voor de Radio London organisatie niet. Tommy was de presentator van de allerlaatste Fabulous Forty op Radio London, een hitlijst die hij slechts éénmaal presenteerde. 

Na de invoering van de Marine Offences Act was het niet te lang stil want samen met de eerder dit jaar overleden John Peel presenteerde hij bij BBC Radio One het programma Top Gear. Toen de leiding van het station vond dat het programma in lengte diende te worden teruggebracht werd besloten ook een van de presentatoren te laten vallen, hetgeen voor Tommy Vance het vertrek betekende. In 1968 was hij via het programma ‘New Faces’ voor Granada TV actief. Samen met Kenny Everett en Dave Cash was hij vervolgens voor een korte periode te beluisteren via Radio Monte Carlo. 

Vanaf de begin jaren zeventig heeft hij tal van banen binnen de radio en televisie industrie kort, middelkort en langdurig gehad. Zo was hij ondermeer te horen via Capital Radio in Londen, BBC Radio One waar hij liefst 14 jaar een rockshow presenteerde, BBC TV (ondermeer Top of the Pops), BBC 2, Greater London Radio, Sky TV, BFBS, de BBC World Service. Hij was de eerste programmadirecteur van Virgin Radio, een station dat op 1 april 1993 officieel van start ging. Na zijn vertrek bij Virgin in de mid jaren negentig ging hij onder meer werken bij VH1, waar hij als video jock werkzaam was. Ook richtte hij in de begin jaren negentig digitale audio productieondernemingen Silk Sound en The Bridge op, die in de wijk Soho in Londen liefst zeven studio’s bezit en tot de grootste in de wereld, qua omzet, behoort. Ook was hij betrokken bij de oprichting van Total Rock, een zeer populair internet radio station. Tijdens een van de vele RSL’s die de naam Radio London droegen, waar Tommy Vance als gastpresentator aanwezig (1997). Recentelijk was hij iedere vrijdagavond ook te beluisteren via Virgin Classic Rock, een DAB en internetstation.

Ikzelf heb Tommy twee keer mogen ontmoeten, in werkelijkheid een stille verlegen persoon die zich op de bijeenkomsten redelijk op de achtergrond hield. De eerste keer was op eerder genoemde 1 april 1993 toen Virgin Radio ten doop werd gehouden in het centrum van Londen. Nadat opmerkelijk genoeg door de BBC een grote tros ballonnen – na de gehouden persconferentie – was aangeboden aan Tommy als programmaleider van Virgin – stond hij me in een park vlakbij de studio’s ter woord over het nieuwe project en tevens over zijn lange loopbaan. Hij stelde toen heel duidelijk helemaal niet te houden van dergelijke presentaties waar vrolijk en opgetogen de pers diende te worden voorgesteld en hij blij was even met één persoon in het park de drukte kon ontlopen. Nadien was het borreltijd en ook daar verbleef Tommy maar zeer kort om vooral de luwte weer in te trekken. Een tweede keer dat ik hem ontmoette was op de door Chris en Mary Payne georganiseerde reünie van oud Radio London medewerkers en mensen die decennia betrokken zijn in het zeezender gebeuren. Ook daar was Tommy wel aanwezig maar bleek vooral andermaal het liefste op de achtergrond te willen staan – let wel zoals zo vaak - met zonnebril op.

Naast presentatie op radio en televisie was hij ook op een andere manier actief. Zo nam hij twee platen op gedurende zijn loopbaan, zoals zo vaak gebeurde destijds door deejays. ‘You must be the one’ en ‘Off the Hook’ waren de titels. In het jaar 1975 was Tommy Vance te zien als deejay in de film ‘In Flame’ waarin verder ondermeer de formatie Slade meespeelde en een deel van de opnamen een radiostation lieten zien, dat haar programma’s verzorgde vanaf één van de forten in de Theems monding. 

Nadat hij enkele jaren geleden al van zijn vrouw Stella gescheiden was, bracht hij  de laatste jaren van zijn leven deels door in Portugal, genietend van de oude dag, die helaas niet te lang mocht duren. Tommy werd 61 jaar.

HANS KNOT